Ориенталски

Ръчно изработени текстилни изделия, подбрани от различни провинции на Иран. Един от символите на персийската култура, със запазените до днес древни технологии на тъкане и връзване, притежаващи изкусен дизайн. Изработката е ръчна, материалите са естествени (вълна, памук, коприна), багрилата са растителни или минерални.

Ръчно изработени текстилни изделия, подбрани от различни провинции на Иран. Един от символите на персийската култура, със запазените до днес древни технологии на тъкане и връзване, притежаващи изкусен дизайн. Изработката е ръчна, материалите са естествени (вълна, памук, коприна), багрилата са растителни или минерални.

Още

Ориенталски  Има 960 продукта.

Подкатегории

 • Зиглер / Казак

   Ziegler са рисувани персийски килими, което ги прави мост между класически и модерен стил, като цветовете им обикновено са пастелни и по-меки от типичните ориенталски. Изключително предпочитани от колекционери. Kazak са ръчно връзвани килими от Кавказкият регион, изобразяващи геометрични фигури в основни цветове.

 • Номадски и Рустични

  Номадските килими са ръчно изработени, а едни от първите изработки идват от племето Baluch, населяващи местност близо до границата между Иран, Пакистан и Афганистан. Едни от най-старинните мотиви и символики се изобразяват именно върху номадските и рустични килими. Притежават изключително силно присъствие.

 • Бухара

  Бухара е град музей с над 140 архитектурни паметника, намиращ се в Узбекистан. Килимите носят името на града и са абсолютно разпознаваеми по мотива им наречен "слонска стъпчица" носещ късмет и щастие в дома. Бухара килимите в нашата галерия до голяма степен идват от части на Пакистан, които някога са принадлежали на туркменците. Оцветяването им се извършва само с природни билки по естествен път.

 • Афганистански

  Много хубави трайни килими от Афганистан, които са ръчно изтъкани в малки фамилни фабрики от висококачествена вълна. Цветът, в който са представени афганистанските килими, е най-често червен и черен. В някои мотиви е заложен и цвета на естествената вълна а самите те са осмоъгълници. Тези килими са изключително издръжливи и много лесни за поддръжка.

 • Мир

  Мир килимите са класически, ръчно изработени, ориенталски килими от Персия и Индия, с много високо качество и трайност. Те се характеризират с ненадминат мотив, голяма устойчивост и дълголетие, които задоволяват всички критерии при избор на килим. Равномерното тъкане позволява производство на килими със същите редки комбинации в различни размери.

 • Херат

  В този раздел ще намерите оригинални килими Херат и Биджар от Иран и Индия. Оригиналните Биджар килими са тъкани в иранския град Биджар, както и в околните села, които са част от провинция Кeрманшах. Периферията се изработва от памук, а останалата част от скъпа кюрдска планинска вълна. Килимите Херат притежават изключителна красота и внасят уют и спокойствие в дома.

 • Биджар

  Биджар и Санадиж взети заедно са градовете в Иран с най-силно производство на килими от XVIII век насам. Килимите Биджар се отличават с това, че се връзват с мокри материали, и след изсъхването им нишките и възлите се стягат двойно, което прави килима изключително издръжлив. Цветовете им са изискани и преобладават светло и тъмно синьо и бледо червено.

 • Кашан

  Точно между Исфахан и Техеран, до ръба на пустинчята Дащ-Е-Кявир, се намира град Кашан. Изключително известен с висококачествените изработки на килими, през XIX век е един от най-силните производители. Килимите са произведени с плътен персийски възел, основа и вътък от памук, а вълната за самият килим е с много високо качество. Мотивите върху тях изобразяват красиво оформени медальони, дървета и всестранни флорални мотиви. Доминиращите цветове са синьо, червено и бежаво.

 • Масад

  Този килим е ръчно връзван в столицата Машад в провинция Хорасан, област Северна Персия. Мотивите изработени върху тях в много случай са медальони в тъмно синьо-червени и сини нюанси, а вълната в килима е много мека. Килимите Mashad често приличат на килими Кешан. Подходящи за всеки дом.

 • Сарук

  Сарук е вид персийски килим изработван в селцето Сарук или град Арак, провинция Маркази в Иран. Цветовете които използват са предимно в тъмната гама, и цялостният им дизайн обикновено е без медальон, или с много малък такъв в центъра на килима. Изработени са от висококачествена, здрава вълна с персийски възел.

 • Китайски

  Докато персийските килими придобиват името си от региона в който са били направени, китайските такива получават имената си според това кой император управлява. Най-възрастните оцелели такива килими са произведени по времето на Чун Чен, последния император на династията Чен. Китайските килими при нас са с типичните за тях символи и орнаменти, но с иранска, ръчна изработка от естествени материали и багрила.

 • Мад

  Град Мъд се намира на юг от Машад и Бирджанд, южната провинция Корасанд в Иран. Районът е известен с килимите Moud, които обикновено имат криволинеен дизайн с изображение на малко цвете или медальон в центъра. Ръчна изработка от висококачествени материали. Килимите Мъд пазят високо своята стойност заради възлите и дизайна си които пък идват от запазените предпочитания за дизайн на Император Шах Аббас I.

 • Различни Индийски

  Индийските килими са известни с високата си плътност на заплитане. Te са добре известни със своят дизайн съдържащ внимание към детайла и представянето на реалистични мотиви. Производството на килими в Индия е най-силно в северната част, като основните дестинации са Кашмир, Джайпур, Агра и Бхадохи.

 • Различни Ирански

  Персийският килим е част от днешното Иранско изкуство и култура. Тъкането на килими в Персия датира от бронзовата епоха, и до ден днешен Иран се слави с изключителни произведения на изкуството под формата на килими. Иран е и най-големият производител и износител на ръчно изработени килими в света, който произвежда три четвърти от общото производство и има дял от 30% в експортите в глобален мащаб.

 • Ариана/ Самарканд

  Самарканд е един от най-старите градове на древна Персия, днес намиращ се в Узбекистан. Говори се, че е открит между VII и VIII век преди Христа. Към днешно време изключителната красота, многосвет и живопис на сградите в града се изобразява и върху килимите. Многоцветни килими, обикновенно съдържащи в себе си дървото на живота, и нарово семе, което пък е считано за семката на живота. Килимите Ариана спадат към семейство Самарканд. Перфектният завършек на всеки дом!

на страница
Показване 1 - 15 oт 960 артикулa
Показване 1 - 15 oт 960 артикулa