ПРОМОЦИОНАЛНИТЕ ЦЕНИ СА ВАЛИДНИ В ПЕРИОДА ОТ 10.03.2023г. до 01.04.2023г.

За нас

Килим World - най-големият избор на килими в Европа.


В продължение на много години Килим Уърлд има най-голямо разнообразие от ръчно изплетени и ръчно изтъкани килими в Европа. Ще намерите Вашия килим мечта, независимо какъв е той. Нашата галерия предлага всякакви видове висококачествени килими - персийски, ориенталски, дизайнерски и модерни. Каквато и цена, цвят, размер или форма да си представяте, ще Ви помогнем да намерите килим по ваш вкус - имаме килими за всички!

Защо да купите килим от нас?

Нашите клиенти избират от внимателно изтъкани, висококачествени килими на разумна цена. Уебсайтът ни помага директно и лесно да намерите килима, който търсите. Нашите предимства:

- най-голям избор
- уникални(неповторими) килими
- 5 години гаранция на всеки ръчно изтъкан килим
- всеки наш килим има сертификат за автентичност и гаразция за произход и качество
- 14 дни за връщане на покупката, когато е закупена онлайн или по телефона
- сигурен начин за плащане
- безплатна доставка на територията на България
- доставяме избрания от Вас килим за да го пробвате в интериора си безплатно на територията на    София
- при закупуването на нов килим ще приспаднем стария Ви ръчно изтъкан килим от цената
- ексклузивни килими на изплащане без оскъпяване
- предложенията ни и индивидуални услуги градят доверие и със сигурност ще останете доволен клиент! Просто се свържете с нас, нашите експерти ще ви помогнат при всякакви въпроси.

Искате ли качествен килим?

Килим Уърлд е правилното място да го закупите. Нашите килими идват директно от хората, които ги произвеждат, от страни, които имат голяма традиция в производството на килими и които са много горди с тях. Ръчно изработените килими са най-старият артефакт на приложното изкуство, а хората, които са запознати с историята на килима, предпочитат предимно персийски. Предлагаме килими от Исфахан с красиви флорални мотиви, от Биджар - здрави и елегантни, от Табрис - стилни и елегантни, както и други от различни части на Персия.

Друга страна известна с ръчно направени килими е Индия. Индийски килими се правят от 13-ти век, след пристигането на мюсюлманските персийци, но най-мощното влияние върху изработването са императорите на Моголската династия. Индийските килими се произвеждат в домакинствата и мини фабрики (които са предшественици на днешните фабрики), докато иранските килими се произвеждат предимно в домакинствата. Ако проследим откритието на килимите, ще стигнем до Непал. Непалските килими имат скромна традиция. След като емигрират в Непал, тибетските бежанци са участвали в производството на традиционни килими, но с това не са могли да се прехранват и оцелеят. Поради тази причина Катманду и околностите са били обособени като производствени, където започнали да правят килими със съвременни европейски тенденции, които са много модерни.

Най-ранните копринени килими са от Ком(град в централен Иран) но също така и от Персия. Килимите от Кавказ и от номадски племена също са персийски, както и килимите от различни части на Афганистан, а очарованието им често е в тяхната простота. Докато се движим по килима на изток, стигаме до пакистанските килими. Не всеки знае, че се правят в Афганистан. В Пакистан тe само се обработват, a всъщност са афганистански килими.

Кашмирените килими са запазили традицията си, но тибетските са променили външния си вид - те са елегантни, съчетани с вълна и коприна, много луксозни. Експертите разпознават в тях скрити будистки мотиви. Качеството им се определя въз основа на тяхната дебелина – колкото по-тънки, толкова по-високо е качеството. Не случайно, преди много време, богатите хора са имали тънки килими. Само най-добрите бродирани килими могат да бъдат тънки. Копринените килими имат дебелина само няколко милиметра.

Килимите в Китай се правят в производствени фабрики, които са все по-малко. Производството на ръчно тъкани килими в тази страна страда от индустриализация - майсторите на килими днес печелят повече в диамантените мини. Килимите от Китай са много "подвижни" - те са пълни със символи, които придават на килима освен естетична и духовна стойност. Тези персийски килими могат да имат различни значения. Ако някой иска да "прочете" килима, трябва да разбира символиката на ученията на Буда, защото килимите са тъкани много преди раждането му. Чингис Хан и монголците са"изписали" половин Азия със своите традиции, така че е много важно да разберем техните мотиви. От 9-и век в Персия, ислямът доминира в областта на изкуството. Хората от различни региони изработват килимите в съответствие с техните обичаи и традиции.

Стойност на килимите

Ориенталските килими, които ние внасяме, се произвеждат по традиционен начин - ръчно. Те са артефакти, които често възникват само във въображението на майстора, без предварителни скици или дизайни. Производството на един килим продължава от няколко месеца до няколко години. Мотивите и цветовете отразяват манталитета, историята или живота на тяхното семейство.

За съжаление, поради липсата на ръчно изтъкани ориенталски килими на българския пазар през последните 50 години, хората не разпознават ориенталските килими като предмет на изкуството и често прибягват до машинно изработените подови настилки.

Всеки ръчно изработен килим е уникат, който не може да се оцени само въз основа на критерии като размер, дебелина, плътност на възлите, тегло и броя на използваните цветове. Ръчно изработените килими трябва да се разглеждат като произведение на изкуството, чиято стойност се определя и от аспекти като оригиналност и уникалност на мотивите, асиметрия на шаблоните, хармония на цветовата комбинация, качество на използваната боя, избор на комбинация от вълна и коприна, симетрия на отделните възли, тяхното изпълнение, подпис и др. Способността да се оценят тези аспекти е резултат от дългогодишен опит.

Всеки килим е направен по уникален начин и следователно критериите за оценка на отделните типове варират значително. Например, в тибетските килими, експертът би оценил едни детайли, а в персийските – други.

Някои килими, показани на нашия сайт, вече са продадени. Представяме ги, тъй като те могат да послужат като вдъхновение за вашия избор.

Понякога два привидно идентични килима могат да имат съвсем различни качества. Често различията се забелязват само от експертите. Купуването на ръчно изработени килими винаги е било въпрос на доверие между купувача и продавача. Винаги се стремим да изясним всички разлики в качеството и стойността на килима в серия от примери и след това оставяме решението на клиета.

Заповядайте в нашия магазин, където ще се запознаете с ценовите категории и качеството на нашите килими и ще получите полезна консултация.

Размери и форми

Номадите, които се скитат в Азия, днес използват килимите за различни цели. Служат им като седло за коне, постилат ги в стаите, спят върху тях, хранят се, молят се, раждат се на тях и ги ползват дори в погребалните си ритуали. Размерите обикновено са малки и рядко номадски килими се предлагат в размери 3 х 4м. или по-големи.

Килимите, изработени от хора в селото или произведени във фабрика, могат да бъдат и в по-големи размери. Обикновено на пазара се предлагат килими с размери от 60х90см и до 4х6м. Предлагането на по-големи килими не е голямо, тъй като клиентите рядко търсят такива, а производството им е много по-сложно. От съществено значение е голямата рамка, а вълната, памукът или коприната трябва да бъдат с изключително качество. Производителят е важен фактор, тъй като производството на големи килими понякога отнема години, а възвръщаемостта на инвестициите идва едва след като килимът е готов. Такива условия обикновено се изпълняват само от известни производители и цените на подобни килими са високи.

Широчината на непалските килими е ограничена до 570 см, а дължината е произволна.

Основната форма е правоъгълна. Килимите, оформени като квадрати, кръгове или овали, са по-малко, а многоъгълните килими са изключения.

Повечето ръчно изтъкани килими се предлагат приблизително в следните размери (см):

60 x 90
75 x 145
90 x 160
125 x 180
150 x 200
175 x 240
200 x 300
250 x 350
300 x 400

При дългите килими трябва да се има предвид, че тъй като килимът е по-дълъг и по-тесен, е вероятно леко да се изкриви. От техническа гледна точка, за ръчно изработения килим е много трудно да се поддържа перфектно права линия на надлъжната ос. Такива килими обикновено се предлагат в следните размери (cм)

80 x 200
85 x 250
90-95 x 300-600

Често задавани въпроси

Въпрос: Килимът Габе е турски или персийски?

Отговор: Килимите Габе се правят за лична употреба от номадите в иранската провинция Фарс. Това са едни от най-старите персийски килими и са изработени от качествена вълна с естествени цветове. Тяхната простота ще привлече хора, които намират красота в изчистеният дизайн  и следователно тези килими са изключително подходящи за модерен интериор.

Въпрос: Какво е типично за тибетските килими?

От времето на шаманизма, това са килими "тигър" - със символ на тигър (тигъра като символ на ред, сила, организация). От времето на ламаизма -  пречупен кръст, тибетският Yung Drung, емблемата на щастието и символът на закона. От времето на будизма най-често използваните 8 символа на Буда, безкрайният възел, лотус и др.

Въпрос: Купих килим, означен като Кашан. Какво означава това?

Отговор: Персийските килими понякога се наричат като номадското племе, в което са направени, понякога по начина на оплетка, а понякога, както в този случай, според мястото на производство.

Кашан и околностите са известни от векове, тъй като килимите там са направени по традиция във всяко семейство. Намира се в Иран на ръба на пустинята на пътя между Техеран и Исфахан, така че често се посещава от чужди племена.

Въпреки че са запазили традицията си, мотивите на Кашан не са взаимозаменяеми с други килими от тази част на Иран. Най-често срещаните цветове на тези килими са синьо и червено.

Въпрос: Вярно ли е, че всеки килим трябва да има сертификат и печат, издадени от производителя?

Отговор: Не. Хората, които създават красивите и качествени килими, не могат да четат и пишат - и поради тази причина не могат да издават сертификати. Дори производителите не издават сертификати. Официалният документ, наречен "сертификат за произход", издаден при износ на килим от страната, обикновено се издава от търговските камари в съответната държава. Използва се за определяне на предпочитанията и фирмата. Въз основа на този документ, може да се издаде сертификат за автентичност на отделните килими. Оригиналът на "сертификата за произход" може да се покаже в нашия магазин по желание на клиента. Печатите на килимите са за митниците и не казват нищо за качеството, произхода или вида на килима. Тези печати могат да бъдат намерени и на индустриални или синтетични килими.

Въпрос: Когато става въпрос за възли, кой е по-добър турският или персийският възел?

Отговор: Качеството на килима не се определя само от вида възел. В Иран се използват около 600 вида възела, сред които са и тези, използвани в Турция. За ценителите на възли разделението на симетрични и несиметрични не е достатъчно.

Въпрос: Има ли нужда от защита срещу молци?

Отговор: Не. Молците са нощни насекоми и се срещат в райони, където е тъмно и няма поток от въздух, на места където няма вентилация, като например в някой гардероб. Когато става въпрос за килим,появата на молци може да се случи, ако килима стои под мебел, така че да не достига светлина и поток на въздух. Такива случаи са малко, а и има модерни средства за борба с молците. При  днешният начин на живот има редовна вентилация, осветление през деня и други причини, които пречат на молците да бъдат заплаха за килима. Някои от нашите килими дори се измиват със защита срещу молци, но не всички.

Въпрос: Как да разпознаете истински номадски килим?

Отговор: Според периферията. Номадските килими са изработени от вълна и следователно са по-тъмни от килимите от памук, изработени в фабриките. Номадите нямат памук и често ползват килими от вълната на животните си (камила или коза). Ресните са много важни: при ръчно тъканите килими, те излизат директно от килима като продължение на основата. При машинно направените килими ресните се добавят впоследствие. Гъстотата на ресните определя колко гъсто изтъкан е килимът. Експерт може лесно да определи цената на килима според периферията. При персийския Наин килим това е дори и решаващ критерий.

Въпрос: По какво се разпознава молитвения килим?

Отговор: Отстрани има колони, които са плоски, а в горната част има таван (при номадски молитвени килими понякога таванът е затворен под формата на номадска палатка). Всъщност, всяка джамия има една страна, която е насочена към Мека и Михраб ниша в стената, която е насочена  също натам и към която мюсюлманите се обръщат по време на молитва и висящи лампи (светлината на знанието идва от по-горе). И поради тази причина, молитвеният килим показва стилизиран михраб. Той също има специална цел - да отдели мюсюлманите от нечистата земя.

Въпрос: Трябва ли персийският килим да се прахосмуче след закупуване?

Отговор: Качественият ориенталски килим може да бъде прахосмукиран от първия ден. Така наречената "мъртва коса", която се получава при ръчната обработка на вълната, ще изчезне от килима след първите няколко прахосмукирания и след това няма да видите влъкна във вашата прахосмукачка. Това обаче не важи за евтини килими от вълна с ниско качество, като индо-непалски или индо-тибетски. При тях  трябва да се изчака най-малко шест месеца, след това може да се чисти много внимателно. Тяхната цена трябва да съответства на качеството, на което нашите търговци ще обърнат внимание.

Въпрос: Отивам в Турция. Ще купя ли по-евтин килим от там?

Отговор: Нашите туристи, които се връщат от Мароко, Тунис, Турция и други страни, често идват при нас със сувенирен килим и са неприятно разочаровани от цената, която са платили, след като са преговаряли с местни търговци, мислейки си че така ще го купят по-евтино. Купуваме килимите на цени на едро и продажните цени са съобразени с българските стандарти. Можем също да кажем, че цената не винаги е най-важна – понякага стойността идва от пътуването до стараната, от която сте купили килима. Единственото, което има най-голямо значение, е, да ви харесва.

Въпрос: Кой килим е по-добър - персийски или непалски?

Отговор: Ще ви отговорим с въпроса: Какво е по-добре - ябълка или круша? Непалският килим може да бъде най-високо качество - от тибетската вълна, персийският килим може да бъде от нискокачествена вълна. Всичко зависи от личния вкус на клиента и от стаята, където ще се използва килимът. Например, ако имате модерен интериор с много хром, стъкло и черно, вероятно бихме препоръчали модерен непалски килим. Но най-ценните килими в историята са персийски.

Въпрос: Трябва ми килим за стая с размери 7 х 12 метра. Имате ли килим с тези размери?

Отговор: Имаме, но във вашия случай бихме препоръчали друго решение. Ориенталските килими не се поставят от стена до стена. Килимът се поставя в средата на стаята, за да се създаде рамка. Ако трябва да посочите подходяща площ за килима, максималният размер ще бъде 5х10 метра, така че да остане по 1 м свободна повърхност от всяка страна. Но това не е задължително да бъде оптимално решение, защото всяка част от стаята има свой собствен индивидуален характер, а по-малките килими могат да подчертаят правилно различните части на стаята. Единият килим може да бъде под дивана, вторият под масата за трапезария и т.н. Най-доброто решение ще бъде предложено от консултантите в нашия магазин.

Въпрос: Колко възли на метър трябва да има качествен персийски килим?

Отговор:. В Европа се ползва метричната система и коефициентите на плътност се определят на м2. Първоначално в Иран килимите са се правели по Персийски стандарт "Заде", при който плътността е на 6-7cm2. В Китай не се броят възли, а маркировки. При персийските килими Gabbeh възлите не определят качеството на килима. Добрият персийски килим започва от 200,000 възела / м2, 500,000 възела / м2 е много твърд килим. Отличен Nain килим има 1,000,000 възела / м2, копринен Ghom 1,500,000 възела / м2. Килимите с най-много възли (изцяло копринени) имат плътност от 2,900,000 възела / м2, но в света няма много такива. Броят на възлите на квадратен метър се определя и от качеството на вълната и баграта. Като се има в предвид,че направата на подобни килими отнема години ръчен труд, никой не би помислил да използва евтина, нискокачествена вълна,коприна или евтина багра, като например индиго.

Въпрос: Какво точно са "chintamans"?

Отговор: Три скъпоценни камъка. Това са трите основни черти на будизма, символ на будистката философия. Първото бижу е Буда, второто бижу е Дхарма (изучаване на Буда), третото бижу е Санга (общност от хора, които приемат ученията на Буда). Тибетците, освен  трите бижута, също добавят детайл - тигър (като символ на ред, сила, организация). В Турция същият символ се използва като талисман срещу магия или срещу злите сили.